+38761343420 Info@grandriver.ba

AVANTURISTIČKA TURA – PREKO BiH PLANINA

(1 Review)
TOP DESTINACIJA
From1,460 KM
TOP DESTINACIJA
From1,460 KM
Puno ime i prezime*
Email adresa*
Datum dolaska*
Datum odlaska*
Telefon*
Broj osoba*
Upit*
* I agree with Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

1789

Zašto rezervisati kod nas?

 • Jamstvo najbolje cijene bez ikakvih problema
 • Služba za korisnike dostupna 24/7 24/7
 • Izleti i ture po vlastitom izboru
 • Besplatno putno osiguranje
8 dana / 7 noći
Availability : Maj – Novembar
Konjic, BiH
Konjic, BiH
Min Age : 12+
Max People : 20
Deatlji o turi

Osnovne informacije

 • Preporučuje se za: Svakoga
 • Period: Maj – Novembar
 • Šta ponijeti: Udobna obuća i odjeća, sunčane naočale, kremu za sunce, novac za suvenire
 • Uslovi: Prosječno aktivne osobe
 • Nivo zahtjevnosti: Srednje zahtjevna tura
 • Minimalno godina: Djeca ispod 12 godina uz prisustvo roditelja / trenera
 • Vrijeme trajanja: 8 dana / 7 noći
 • Cijena: 1460 KM
 • Rezervacije: +38761343420

Šta je uključeno

 • Profesionalne turističke vodiče
 • Sedam (7) noćenja / Osam (8) dana
 • Noćenja: 2x Sarajevo, 1x Lukomir, 1x Boračko jezero, 3x Konjic
 • Obroke i piće uz obroke po danu (doručak, ručak, večera, lunch packet)
 • Planinarske ture na Prenj, Visočicu, Čvrsnicu, Obalj, vodopad Skakavac (licencirani vodiči, oprema, osiguranje)
 • Posjeta posljednjem bosanskom tradicionalnom selu Lukomir
 • Turistički obilazak gradova Sarajevo, Konjic, Mostar, Međugorje, Počitelj, Blagaj
 • Turistički obilazak parka prirode Blidinje i vodopada Kravice
 • Organizirani prijevoz za aktivnosti predviđene aranžmanom
 • CD sa fotografijama
 • Cjelokupna organizacija putovanja
PLAN AKTIVNOSTI

Dan 1Dolazak i turistički obilazak grada Sarajevo

Dolazak, smještaj i ručak na Baščaršiji.

Poslije ručka obilazak stare jezgre grada iz 15-og vijeka (Baščaršija, Gazi Husrefbegova džamija, Gazi Husrefbegov bezistan, Sebilj, Svrzina kuća, gradska vijećnica, Katedrala Srca Isusova, Latinska ćuprija – Principov most, Morića Han, kuća Sevdaha, Avaz toranj).

Slobodne aktivnosti, večera i noćenje u Sarajevu.

Dan 2Planinarska tura (Umoljani – Obalj – Lukomir)

Poslije doručka odlazak na olimpijsku planinu Bjelašnicu organiziranim prijevozom (s kratkom pauzom) i nastavak putovanja do sela Umoljani (1275 mnv). Zaduživanje opreme i početak planinarske ture preko planine Obalj do najvišeg bosanskog sela Lukomir.

Za selo Umoljani se veže legenda o okamenjenoj aždahi. Velika zmija-aždaha je izašla iz kanjona Rakitnice, koji je udaljen 3km od sela, i prošla kroz Studeni potok vijugajući se s namjerom da uništi cijelo selo i pojede seljane. Kada su primijetili opasnost, seljani su se povukli na brdo Pošijak i počeli moliti Boga da se aždaha okameni. Bog je uslišio njihove molitve i u stijeni se i sada može vidjeti oblik te okamenjene nemani. Po tome je selo i dobilo ime Umoljani. Odmah iznad okamenjene aždahe se nalazi katunsko naselje na Gradini, gdje se ljeti boravi dok je stoka na ispaši. Na tom mjestu se i završavaju priče o Umoljanima i polako počinje uspon na planinu Obalj (1896 mnv). Cijelim putem ture se pružaju prelijepi pogledi na vrhove planina Bjelašnice i Visočice. Zatim se spuštamo u selo Lukomir (1495 mnv) koje je proglašeno kulturnim krajolikom i nacionalnim spomenikom BiH.

Kamene kućice pokrivene šindrom od trešnjinog drveta, čisti zrak, miris prirode, domaća kuhinja, mliječni proizvodi, organska hrana, gostoprimstvo su samo neke od stvari koje možemo naći na Lukomiru, gdje vrijedi pravilo „Uživaj! Zaboravi na brzinu današnjeg života. Trči u prirodi! Dodirni nebo i Osjećaj se slobodno“.

Planinarska tura je srednjeg intenziteta. Trajanje ove ture je oko 6 sati, što zavisi od tempa kretanja. Noćenje i večera su organizirani u planinarskom domu na Lukomiru. Posjetioci treba da obezbijede odjeću i obuću, kao i dodatnu presvlaku.

Dan 3Planinarska tura (planina Visočica)

Poslije doručka organiziranim prijevozom put preko Dugog polja ka planini Visočici, gdje je početak planinarske ture. Planina Visočica čini prirodnu granicu između Bosne i Hercegovine. S istočne strane, rijekom Ljutom je odvojena od Treskavice, s juga i jugozapada rijekom Neretvom od Prenja, a sa zapada i sjevera kanjonom rijeke Rakitnice od Bjelašnice. Ime je dobila po mnogobrojnim visokim vrhovima. Najviši vrhovi su Džamija (1967 m), Veliki Ljeljen (1963 m) i Vito (1960 m). Sjeverni dio čine planinski pašnjaci na nadmorskoj visini od 1300 do 1400 m, a južni niži dio je obrastao šumom. Zaduživanje opreme i početak ture planinarskom stazom od nekropole stećaka pa do najvišeg vrha Džamije (1967 mnv). Tokom pohoda mogu se vidjeti stada ovaca. Za razliku od drugih planina, ovdje je ljetno stočarstvo sačuvano u svom izvornom obliku. U stanovima se mogu nabaviti najukusniji mliječni proizvodi i osjetiti široka gorštačka duša stočara. Dolazak na vrh, gdje je pauza za lunch paket sa prelijepim pogledima na Bjelašnicu, Prenj, Treskavicu, selo Lukomir i kanjon Rakitnice. Završetak ture i organiziranim prijevozom odlazak na Boračko jezero.

Ova planinarska tura je srednjeg intenziteta. Trajanje ture je oko 7 sati, što zavisi od tempa kretanja. Noćenje i večera su organizirani na Boračkom jezeru. Učesnici treba da obezbijede odjeću i obuću, kao i dodatnu presvlaku.

Dan 4 Tura po Hercegovini (Mostar – Međugorje – vodopad Kravice – Počitelj – Blagaj)

Doručak. Organiziranim prijevozom odlazak u Mostar i obilazak Starog mosta (UNESCO), starog grada kujundžiluka, Krive ćuprija, Karađoz-begove džamija, Kula Tare i Halebije. Nastavak puta do Međugorja koje je smješteno između brežuljaka u južnom dijelu Bosne i Hercegovine, i u posljednja dva desetljeća postalo je jedinstveno mjesto koje posjećuju katolički hodočasnici sa svih strana svijeta. Za Međugorje je vezana priča o Gospi koja se je ukazala i zbog toga svake godine dolazi veliki broj turista iz cijelog svijeta. Nakon posjete Međugorju odlazak u etno selo Žitomislići i obilazak. Odlazak na vodopad Kravice, prirodni fenomen nalik na Niagarine slapove, gdje se vodeni luk širine preko 150 metara obrušava s visine od 30 metara stvarajući veliki huk i rosnu kišu. Ručak. Druženje i fotografisanje na vodopadima.

Po povratku, posjeta srednjovjekovnom otomanskom gradu Počitelju, koji je smješten na lijevoj obali Neretve. Na ovom mjestu, bosanski Kralj Tvrtko izgradio je tvrđavu 1383. godine, koju je Osmansko carstvo osvojilo 1471., gdje su se zadržali sve do 1878. godine, što se vidi iz mnogobrojnih spomenika iz osmanskog perioda. Dolazak u grad Blagaj, na rijeci Buni, srednjovjekovni grad Humske države iz koje je polovinom XV. vijeka nastala današnja Hercegovina. S ruševina starog grada ili Kule Herceg Stjepana, koja je izgrađena na strateškom položaju, na hridinama iznad izvora rijeke Bune, pruža se prelijepa panorama doline Neretve. Večera u restoranu sa prirodnim ambijentom uz rijeku Bunu. Povratak u Hostel Stećak u Konjicu i noćenje.

Dan 5Planinarski pohod na hercegovačke Himalaje (Prenj)

Poslije doručka, obezbijeđenim prijevozom učesnici kreću do polazne tačke, mjesta Tisovica (Prenj). Teoretska i praktična priprema od strane licenciranih vodiča učesnicima planinarskog pohoda. Iz Tisovice (1300 m), jedne od najljepših dolina u BiH koja se proteže dužinom od 5 km i nalazi u srcu hercegovačkih Himalaja, polazi planinarska staza ka najvišim vrhovima planine Prenj. Iz Tisovice vodi planinarska staza kroz crnogoričnu šumu do planinarske kuće Vrutak (1650 m), u vrhu doline Tisovice. Od planinarske kuće Vrutak markirani put vodi uzbrdo ka prenjskim velikanima Otiš (2093 m) i Zelena Glava (2155 m), te izlazi na sedlo koje veže pomenute vrhove. Sa sedla se uspinjemo na Zelenu Glavu penjanjem uz sjevernu stijenu koje je osigurana sajlama. Tokom ture mogu se vidjeti divlji konji. Prenj, odnosno hercegovački Himalaji, se smatra najatraktivnijom planinom u BiH. Vrhovi Prenja su uzbudljivi i privlačni za planinare koji uživaju u čarima netaknute prirode.

Planinarska tura je srednjeg intenziteta. Trajanje ove ture je oko 6 sati, što zavisi od tempa kretanja. Noćenje i večera su organizirani u Hostelu Stećak u Konjicu. Učesnici treba da obezbijede odjeću i obuću, kao i dodatnu presvlaku.

Dan 6Planinarska tura (Čvrsnica)

Poslije doručka, obezbijeđenim prijevozom učesnici kreću do polazne tačke, parka prirode Blidinje. Teoretska i praktična priprema od strane naših vodiča učesnicima planinarskog pohoda. Čvrsnica, ili kako je često nazivaju – “krov Hercegovine”, najviša je planina u Hercegovini, s visinom od 2228 m. Ova staza je najzanimljivija i najatraktivnija za sve planinare i ljubitelje prirode u Hercegovini. Hajdučka Vrata nalaze se na istočnom dijelu planine Čvrsnice. To je nesvakidašnji prirodni fenomen neobične ljepote, koji izaziva čuđenje i divljenje. Stoljetni atmosferski utjecaji (vjetrovi, kiše i sunce) u stijeni su načinili kružni otvor – čarobni prsten promjera oko 5 metara. Nažalost, zbog nastavka djelovanja erozije, koja je i napravila Hajdučka vrata, ovo čudo prirode iz dana u dan sve više nestaje. Stoga, u strahu da bi se skoro mogao srušiti, planinari ga sa posebnom čašću i štovanjem pohode, kako bi vidjeli to čudo. Kameni prsten, odnosno Hajdučka vrata, kaže legenda, bilo je mjesto na kojem su se odmetnuti momci ovih krajeva proglašavali hajducima. Kada jednom prođu kroz Hajdučka vrata, oni se zavjetuju da će čuvati družinu i biti njen uzoran član. Nalaze se na 2000 mnv, tamo gdje su hajduci mogli biti sigurni od bilo kakvih potjera i progona. Lagano stazom dolazimo do prekrasnog Crvenjak jezera koje se nalazi na 1970 mnv. Idiličan prizor nastojimo ovjekovječiti s mnogo fotografija. Ovo jezero je posebno interesantno zbog toga što, kako kažu, ne mijenja niti svoj oblik, niti količinu vode, niti temperaturu vode bez obzira na godišnje doba. Zimi se jezero zaledi i moguće je klizati na njemu.

Planinarska tura je srednjeg intenziteta. Trajanje ove ture je oko 7 sati, što zavisi od tempa kretanja. Noćenje i večera su organizirani u Hostelu Stećak u Konjicu. Učesnici treba da obezbijede odjeću i obuću, kao i dodatnu presvlaku.

Dan 7Planinarska tura (vodopad Skakavac)

Poslije doručka, obezbijeđenim prijevozom učesnici kreću do polazne tačke, sela Nahorevo. Teoretska i praktična priprema od strane naših vodiča učesnicima planinarskog pohoda. Iz sela Nahorevo planinarskom stazom se penjemo na vrh Bukovik, odakle se pruža fantastični pogled na grad Sarajevo. Šumskim stazama spust do vodopada Skakavac. Vodopad Skakavac se nalazi sjeverno od Sarajeva, i udaljen je oko 12 km od centra grada. Vodopad je visok 98 m. Odlikuje se izuzetnom ljepotom, naročito zimi kada njegov slap okuje led oblikujući fantastične prizore. Vegetacija oko samog vodopada obiluje endemičnim i reliktnim vrstama. Zbog bogate vegetacije i dobrog hlada kojeg pruža crnogorična šuma, ova tura se preporučuje tokom ljetnih dana kao odlična alternativa boravku u vrućem gradu. Duž cijelog puta predavanja o raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta u BiH.

Planinarska tura je srednjeg intenziteta. Trajanje ove ture je oko 6 sati, što zavisi od tempa kretanja. Noćenje i večera su organizirani u Sarajevu. Učesnici treba da obezbijede odjeću i obuću, kao i dodatnu presvlaku.

Dan 8Odlazak

Poslije doručka odlazak turista organiziranim prijevozom na aerodrom u Sarajevo.

Fotografije
1 Review
Sort By:RatingDate

Elizabeth S.

Group Traveller

Inexpensive and fun, plus great food before and after rafting. It’s relatively easy rafting, a good river to enjoy a beer or two on.

May 9, 2019
We are using cookies to give you the best experience. You can find out more about which cookies we are using or switch them off in privacy settings.
AcceptPrivacy Settings

GDPR

Mi koristimo kolačiće da ti damo najbolje iskustvo. Možete saznati više o tome koje kolačiće koristimo ili ih isključiti u postavkama privatnosti.